İhracatta Müşteri Bulma Tekniği

Ihracat Müşteri Bulma Google Maps

İhracat müşterisi nasıl bulunur? Bu yazımda ihracatta müşteri bulma tekniği olarak kullanılan güzel bir yöntemi bütün detaylarıyla öğreneceksiniz.

Özel yazı dizimize 3. yazı ile devam ediyoruz. İhracatta müşteri bulma teknikleri 3: Google Maps. Önceki yazılarımı blogumda bulabilirsiniz.

Google maps mi ? Evet google maps ile müşteri buluyoruz. Nasıl mı ? Dikkatlice okumaya devam edin. Eğer okumadıysanız ihracatta müşteri bulma yazı dizimizin ilk iki yazısını da mutlaka okuyunuz.

Google Maps ile müşteri bulun. Hem yurt için hem yurtdışı ! 

Her zaman hatırlatıyorum, önce anahtar kelimelerinizi ve hedef kitlenizi belirleyin. Yani kısacası, size tahta lazım ise, “balta”,”testere” gibi kelimelerle “ceviz ağacı”,”ağaç”,”kütük” gibi kelimeleri kesersiniz. Hedefi ve anahtar kelimeleri önceden iyi düşünüp belirleyin ve yola koyulun. Google Maps ile çok ekmek yiyeceğiz !

İhracatta Müşteri Bulma

Anahtar kelimemizi belirledikten sonra https://www.google.com.tr/maps adresine giriyoruz. Ardından arama kısmına “anahtar kelime” yazıp arıyoruz.

Burada bilmeniz gereken şu; eğer siz google maps’e bakarken örneğin İstanbul’a bakıyorsanız arama yaptığınızda size İstanbul’daki arama sonuçlarını göstermeye çalışır buna çok dikkat edin, bu yüzden hedef ülkeniz neresi ise orayı ekrana ortalayın ve hedef ülkenin kendi dilinde arama yapın.

Google maps size hemen işte kardeşim bak, şu ülkedeki tüm şu kelime ile alakalı olan şirketler burada demez. Bu basit işlemi yaparken sadece öne çıkan sonuçları kabaca taramış olursunuz. Biz bu işi titizlikle yapacağımız için profesyonel bir pazarlamacı gibi ince eleyip sık dokuyacağız. Nasıl mı ?

1.Aşama’yı geçtiniz. Ne yaptınız ? Hedef ülke, hedef şehire zoom yapıp ekranı ortaladınız ve anahtar kelimenizi arama yaptırdınız sonuçları kabaca görüp solda çıkan şirketleri not ettiniz. Şimdi 2.aşama zamanı çünkü google maps tüm datasını tek hamlede size vermez.

2. Aşama : Mahalleye kadar gidin ve ihracat yapacak müşteriyi bulun.

Hedef ülkenizi belirledikten sonra gerek reel gerek sanal ortamda bu ülke ile alakalı istihbarat toplayın. Sektör habitatındaki insanlarla görüşüp sizinle alakalı müşterilerin en çok hangi şehirlerde olduğunu araştırın. Örneğin, Türkiye’de tekstil sektörü araştıran kişinin Bursa, Gaziantep, Denizli gibi şehirlere yönelmesi gibi.

Ardından o şehirleri inceleyin ve araştırın. O şehirlerde sizinle alakalı müşterilerin kümelenip kümelenmediğini araştırın. Örneğin Bursa’daa DOSAB bir müşteri kümesidir. Bu kümeleri belirleyin oraları ekrana ortalayın ve aramanızı tekrar yapın daha fazla müşteri görüp, not edin.

3.Aşama: Sokak sokak gezin !

Google maps’in sokaklarında gezin ve müşterinizi bulun. Bu yazıyı ilk okuduğunuzda belkide 3.aşama hiç aklınıza gelmedi fakat ve tam bir araştırmacı ruhuyla sokak sokak gezdiğinizde neler neler göreceksiniz bir bilseniz ! Bildiğiniz gibi google maps’in arşivlemediği yer yok bunun yanında artık “Street View” özellliği ile sokaklarda yürüyüp her yere bakabiliyorsunuz.

Hemen size gerçek bir örnek vereyim; “kapı ve pencere kolu” üreten bir şirket için bir ülkenin, bir şehrin sokaklarında gezerken çok sağlam bir müşterinin tabelasının atölyesini gördüm. Tabi ki hemen arayıp iletişime geçtik.

En önemli husus nedir?

  1. Sabır: Sabırlı olun iyice araştırma yapın, insanları arayıp falanca ülkeye gidip gitmediğini sorun. Oralarda sanayi nerelerdedir öğrenin. İnternetten daha önce bulduğunuz müşterilerin adreslerini inceleyin eğer herhangi iki müşterinin adresinde ortak bir küme var ise büyük ihtimalle o adreste başka müşteriler de vardır.

Blogumu ziyaret ederek ihracatta müşteri bulma konulu içeriğimi okuduğunuz için teşekkür ederim. Diğer içeriklere de bakabilirsiniz daha fazla bilgi bulabilirsiniz.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir