Piar Ne Demek ?

Piar Ne Demek 00

Piar ne demek. Bu yazımda size bu konu hakkında bilgi vereceğim. Araştırma yaparken pr, piar veya piyar şeklinde yazmış olabilirsiniz sorun değil. Gelin birlikte doğrusu nedir inceleyelim.

Son zamanlarda özellikle dizilerde piar şeklinde okunan PR terimi sıkça kullanılmaya başladı; bir karakter düşmanına zarar vermek için PR yapmak üzere adam tutar karşı taraf da itibarlarına gelen zararı ortadan kaldırmak için kendi PR ekibini toplar ve olaylar gelişir. Peki nedir bu mesele, inceleyelim.

PİAR NE DEMEK ?

Piar ne demek; piar halkla ilişkiler demektir. Piar şeklinde okunan PR harfleri İngilizce public relations yani “halkla ilişkiler” teriminin baş harflerinden meydana gelmiştir. Piar genellikle itibarı korumak, desteklemek, artırmak, düşünce ve davranış biçimlerine etki etmek amacıyla yapılır.

Sıkça piar veya piyar şeklinde yazılsa da doğrusu PR şeklinde yazılmasıdır.

Piar genel tanımda hem kuruluşlara hem de halka hizmet verebilmek için eğilimlerle istekleri analiz ederek sonuçlarını tahmin etmeye yönelik bir sosyal bilim ve sanattır.

Üniversitelerde hakla ilişkiler bölümü okuyanların yanı sıra sosyal mühendislik denilen kavram altında çalışmalar yürütenler de PR ile yakından ilgilidir. Toplumda algı yaratmak, var olan algıyı değiştirmek, algıyı ortadan kaldırmak, topluma farklı bakış açıları kazandırmak gibi çalışmalar da PR nedir diye soranlara cevap olarak verilebilir.

Temelinde PR dört ana modelden yola çıkmaktadır; basın ajansı modeli, kamuyu bilgilendirme modeli, iki yönlü asimetrik model ve iki yönlü simetrik model.

Kamu veya hususi sektörde etkinlik gösteren bir kuruluşun temasta bulunduğu veya bulanabileceği kesimlerin anlayış, sempati ve saygısını elde etmek ve sürekli olmasını sağlamak için yapılan devamlı ve örgütlü bir görevler bütünüdür. Örneğin markalaşma sürecinde viral (kendiliğinden yayılan) çalışmalar yapmak, markanın araştırılmasını sağlamak bir PR işidir.

Ülkemizde halkla ilişkiler (PR) dendiğinde kolay bir sektör olduğu düşünülmektedir. Oysa halkla ilişkiler sektörü üstün zeka gerektiren, sosyal bir mühendisliktir. İnsan toplumlarını yönetmek ve yönelimlerine şekil vermek adına uygulanan çalışmalarla müşterilerin satın alma, öğrencilerin okul tercihi, halkın demokrasi tercihi ve hatta yaşayış şekilleri bile değişebilmektedir.

Bu bakımdan zekanın yanında iyi niyet taşımak da piyarcının (PR’cının) en önemli vasfı olmalıdır. Aksi taktirde toplumun yaşayış ve isteklerini sadece ürün ve pazarlama odaklı yöneltmek kamu psikolojisini olumsuz etkileyebilmekte huzuru bozabilmektedir.

Uluslararası Halkla İlişkiler Derneği’nin  (IPRA- Internatıonal Publik Relations Association) 1954 tarihli kongresinde kabul edilen tanımlara göre halkla ilişkiler, bir işletmenin ya da özel veya kamusal bir kuruluşun bağlantı kurduğu veya kurabileceği kimselerin anlayış, sempati ve desteğini elde etmek ve bunu devam ettirmek için yaptığı sürekli ve örgütlenmiş bir yönetim görevidir.

Halk arasında piar veya piyar olarak telaffuz edilen PR’ın yani halkla ilişkilerin diğer tanımları ise aşağıdaki listede belirtilmiştir.

  • Belli bir davranışı benimsetmek ya da belli yönde hareket oluşturmak için halkı inandırma (ikna etme) sanatıdır.
  • Belirtilmiş hedef kitleleri etkilemek amacıyla hazırlanmış, planlı, inandırıcı bir iletişim çabasıdır.
  • Kamuoyunu etkileme ve ondan etkilenme sürecidir.
  • Yönetimin izlemekte olduğu politikanın halka benimsetilmesi, çalışmaların sürekli ve tam olarak halka duyurulması, yönetime karşı olumlu bir hava yaratılması, bunun yanı sıra halkın da yönetim hakkında ne düşündüğünü ve yönetimden ne istediğinin bilinmesi ve halkla işbirliği sağlanması işlevidir.

Peki bu kadar bilgi verdik ama pratikte bu piar ne anlama geliyor ? Günlük hayatta karşımıza PR çalışmaları nasıl çıkıyor ? Hadi gelin biraz da bu konuya girelim. Başta söylediğim gibi “piar” çalışmaları olumlu yönde yapılabileceği gibi olumsuz yönde de yapılabilmektedir.

PR çalışmalarını yöneten ekip lideri amacı belirledikten sonra bir plan yapar. Planı uygulamaya geçirirken basın bültenlerini, televizyon haberlerini, gazeteleri, internet sitelerini, blogları, televizyon dizilerini, internet platformlu dizileri, sokak afişlerini, dedikoduları, belli sosyal çevrelerde fısıltı yayma gücüne sahip kişileri, bazı toplulukları, sosyal medya sitelerini, ünlüleri ve fenomenleri iş birliği içinde kullanabilir.

Gördüğünüz gibi PR çalışması yapabilmek için bol çeşitli unsurlar mevcut. Ulaşılmak istenen amaç uğruna tüm bu unsurlar kullanılabilir. Olumlu veya olumsuz amaç için plan yapmanın yanı sıra bu unsurlar ortaya çıkmış bir haberi veya skandalı gölgede bırakmak için de kullanılabilir.

Şimdi yaygın olarak yapılanlara bazı örnekler verelim:

  • Skandala karışmış bir ünlüye sosyal sorumluluk projeleri ile dolu bir hafta geçirtip haber ve görselleri tüm basına yoğun bir şekilde servis etmek.
  • Ürünleri hakkında kötü bir haber çıkmış bir marka için çekilişler düzenlemek ve ünlülerle desteklenmiş görsellerle prestij sağlamak.
  • Yeni ünlü olmak üzere birini daha ünlü yapmak için magazinsel değeri yüksek biri ile sevgiliymiş gibi göstermek amacıyla haber ve görsel yaymak.
  • Ünlü birinin şöhretine zarar vermek için kameralar önünde küçük düşürecek kötü niyetli oyunlar oynamak.
  • Yeni çıkan bir markanın güvenilir olduğunu halka aşılamak için olgun ve reklamlarda kolay kolay oynamayan ünlülerle reklam filmleri çekmek.
  • Yeni markaları fuar, dergi, internet ve televizyon aracılığı ile tanıtmak.

Bu yazımda piar ne demek sorusunu cevaplandırdım. Eklemek istedikleriniz varsa yorumlardan yazabilirsiniz. Blogumu ziyaret ettiğiniz için teşekkürler.


1 Yorum

  • Cem Kazan Cem Kazan dedi ki:

    Piyar işlerinde toplumu bir fikre yönlendirmek büyük bir güç sağlıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir