Çeki Listesi Nasıl Hazırlanır ? Örnekli

çeki Listesi Nedir Hazırlama

Çeki listesi nasıl hazırlanır ? Bu yazımda sizlere çeki listesi hakkında bilgi vereceğim, çeki listesi sadece dış ticarette kullanılan bir evrak değildir yurtiçi satışlarda da karşı taraf  bizden çeki listesi talep edebilir. Hadi nasıl hazırlandığını öğrenelim.

Çeki listesi İngilizce checking kelimesinden geliyor. Checking list kontrol etme listesi demektir. Müşteriler satın aldığı malların koli sayısını ve adetlerini kontrol etmek için satıcıdan çeki listesi isterler, aynı şekilde yüklemesi yapılan malların hangi üründen kaç koli yüklendiğini belli etmek için gümrük gibi kurumlara da verilir.

Çeki Listesi Nasıl Hazırlanır ?

Çeki listesi; alıcı, satıcı, ürün detayları, dosya numarası, tarih ve detaylar yazılarak hazırlanır. Örnekli ve animasyonlu olarak aşağıdaki gibidir. Hazırlamak istediğiniz belgenin 3 kısmı var. Header yani başlık, body yani gövde ve footer yani alt kısım.

Header ile başlayalım. En üste başlık atın ÇEKİ LİSTESİ yazın. Sağ üst köşeye tarih atın, tarihin altına ise zorunlu olmamak ile birlikte bir çeki listesi numarası verin ki ben genellikle fatura numarasının başına C koyup yazıyorum böylesi daha sağlıklı oluyor. Sol tarafa da satıcı firma ve alıcı firma bilgilerini yazın.

Body ile devam edelim. Diyelim ki faturada 15 kalem ürün var. Aynı sıra ile yazıyoruz. Her ürünün karşısına adet / kap /net kilo/ toplam net kilo/brüt kilo / toplam brüt kilo/ m3 / toplam m3 / tedarik-imalat durumu bilgilerini dolduruyoruz.

Eğer kapasite raporunuzda üreticisi olduğunuz ürünler var ise bunların karşısına İMALAT, dışarıdan alıp sattığınız ürünler var ise karşısına TEDARİK yazılır. Dikkat ! tedarik-imalat bilgisi sadece ihracat işlemlerinde gümrük müşavirine gönderilen çeki listesinde belirtilir aksi taktirde belirtmeyiniz. Bu şekilde 15 kalemin de karşısı dolmuş olacak.

Daha sonra en alt kısma footer’a geçiyoruz. Bu alanda toplam satırı açıyoruz ve yukarıdaki 15 ürünün toplam kap sayısı / toplam net kilosu / toplam brüt kilosu ve toplam m3 bilgilerini belirtiyoruz. Toplam satırı bitince bir altına sola dayalı şekilde teslimat şekli, yükleme limanı, çıkış gümrüğü, nakliye şirketi gibi mevcut olan bilgileri ekleyin.

İşte çeki listeniz hazır. Eğer bu dosyayı gümrük müşavirinize gönderiyorsanız excel olarak direkt mail atabilirsiniz. Müşteri istiyorsa PDF olarak veya çıktı alıp gönderiniz. Çeki listesinde kaşe basıp basmamanızda genellikle bir problem çıkmaz.

çeki listesi nasıl hazırlanır

İşte bir çeki listesi örneği;  ÇEKİ LİSTESİ ÖRNEĞİ

Çeki listeleri sayesinde bir konteyner veya bir miktar malın nelerden meydana geldiği neyden kaç adet ve kaç kap olduğu neyden kaç metre yüklendiği belli olur. Satıştan itibaren hem depocuların hem de nakliyecilerin işini kolaylaştırır. Bu sebeplerle önemli bir evraktır. Kaşelenmediği sürece ise bir resmiyeti yoktur.

Şimdi bu evrakı sizden kimler ister bu konu üzerinde duralım.

Çeki listesini sizden şirketin depocusu isteyebilir çünkü malları hazırlaması için kendisine bir sipariş listesi verilmek zorunda. Genellikle ürün fiyatlarının gözükmemesi sebebiyle şirketler proforma yerine çeki listesini depo görevlisine teslim eder.

Gümrük müşaviriniz ister, ihracat işlemleri sırasında beyanname açılacak müşteriye irsaliye ve fatura kesersiniz ve faturanız ile beyanname açılması için faturadaki bilgilerden daha fazlasına ihtiyaç vardır. Örneğin kaç kilo oldukları, kaç kap oldukları gibi. Oysa bildiğiniz gibi faturalarda genellikle sadece adet birim fiyat ve tutar yer alır.

Müşteriniz ister çünkü kendisine yolladığını mallar koli içlerinde olduklarından sayımı kolaylaştırmak adına nakliyeciden teslim alınırken çeki listesi ile yola çıkılır.

Nakliye şirketi ister, genellikle nakliye şirketleri toplam koli sayısı ve toplam ağırlıklarla ilgilenir fakat bazı transferli durumlarda malların karışmaması ve eksik giderek karışıklığa yol açmamasına adına çeki listesi istenebilir.

Son olarak çeki listesi ile packing list arasıdaki fark nedir bundan da bahsedeyim. Aslında mantıken iki evrak da aynı işi görür fakat packing listlerde yükleme limanı, yükleme adresi varış adresi mal menşesi gibi ibareler bulunur. En önemli fark birinin ürün isimleri dahil komple Türkçe diğerinin ise İngilizce olmasıdır. Nasıl ki çeki listemizi gümrük müşavirimize faturanın yanında çekiyi de gönderiyoruz aynı şekilde commercial invoice gönderdiğimiz yerlere de packing list göndeririz.

Bu yazımda çeki listesi nedir, çeki listesi nasıl hazırlanır konusu üzerinde durdum ve bir de çeki listesi örneği paylaştım. Okuduğunuz için teşekkürler. Eğer eklemek veya paylaşmak istedikleriniz varsa lütfen aşağıdaki yorumlar alanından yazın. Kolay gelsin.


2 Yorum

  • Maral Maral dedi ki:

    Bir yabanci uyruklu olarak… çok güzel anlatıldı. Teşekkürler…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir