ERP Neden Gerekli ?

Neden ERP sorusunun cevabını almadan önce mutlaka ERP Nedir ? Başlıklı yazımızı mutlaka okuyunuz.

ERP sistemleri işletmelerin tüm verilerini tek platformda toplayan, veri girişi, emir çıkışı ve yönetim gibi işlemlerin tek çatı altında bir arayüz yardımıyla gerçekleştiren yazılımlardır. Peki bir işletme neden ERP yazılımına ihtiyaç duyar ? 

Aslında ERP yazılımını tek kişilik bir şirket bile örneğin satın alma tedarik zinciri kurarken kullanabilir. Buna karşın, pratikte genellikle büyüyen ve artık yönetimde yetersiz kalan şirketler ERP sistemine geçiş yapmaktadır. Artan satışlar, artan ürün çeşidi, artan eleman sayısı, artan departman sayısı, artan beyaz yakalı personel sayısı gibi sebeplerle artık hiyerarşik bir şirket yapısı ihtiyacı ortaya çıkmaktadır. Aksi taktirde onlarca,yüzlerce veya binlerce çalışanı olan hatta birden fazla fabrika kuran bir şirketi yönetmek imkansız hale gelecektir. Neden ?

Düşünsenize, bütün gün her satışın peşine düşerseniz. Sadece 1 günün 1 saatinde şu tarz sorunlar yaşarsınız;

“Ne kaplamacıdan henüz mallar gelmedi mi ?”

“Bu departmana kim ürünleri beyaza boyayın dedi ?”

“Dışarıdan satın aldığımız malları kim sipariş verdi?”

“Muhasebeciye irsaliyeyi kesmesini söyledim neden hala nakliyeci şirketi terk etmedi?

“İhracat departmanının malın sevk edildiğinden haberi yok mu?

“Ben size bu ürünü yapın ama şu parçası şu materyalden olacak dedim, ne olacak şimdi bu mal?”

“Müşteri arıyor, X üründen 2 koli almış, yanlış gitmiş, kim sattı kim sevk etti arkadaşlar ?”

“Arkadaşlar yeni siparişleri imalata verdiniz mi ? Ben ikinci kez vermeyeyim ?”

“Sevkiyat planını yaptım ama ihracat departmanı başka plan yapmış 3 günlük işi 1 güne nasıl sığdıracağız ?”

Bunlar ve bunlara benzer binlerce değil milyonlarca sorun yaşayabilirsiniz. Sanırım neden ERP programı kullanmanız gerektiğini az çok anlamaya başladınız.

Şirkete uygun bir erp yazılımı ancak yazılım üreticileri tarafından entegre edilebilir. Bu da şirketinizin tıkır tıkır saat gibi çalışmasını sağlar.

Neden ERP Programını Şirketime Özel Entegre Ettirmeliyim ?

ERP yazılımı satın alacağın zaman, yazılım üreticisi şirketinize gelir ve şu yolu izler. ERP yazılımı hangi departmanları kapsayacak, kimlerin ne yetkisi olacak, kimler veri girişi yapacak ve şirketin ihtiyaçları nelerdir, bu soruların cevabı alındıktan sonra size bir algoritma tasarlanıp gösterilir. Sözlü olarak kimin ne yapacağı, programın ne hizmetler vereceği basitçe anlatılır. Fiyatta anlaştıktan sonra, artık yazılımın entegre edilmesi ve basit eğitimlerle işleyişte görev alacakları görevleri öğretilir.

ERP kurumsallaşmanın ilk basamağıdır.

Kurumsallaşmak isteyen şirketler bir yerden kurumsal kaynak planlamaları yapmaya başlamak zorunda.

Eğer bir şirket ciddi anlamda büyümek istiyorsa, her konuya ciddi yaklaşmalıdır. Günümüzde kobilerin, büyümekte olan şirketlerin çoğu ihracat cirolarını arttırmak ister fakat hiçbiri insan kaynakları veya kurumsal kaynak planlama olaylarına artık başlayalım demez çünkü çoğu bilmez. Duyanlar zaten hemen uygulamaya koymak için kolları sıvıyor.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir