Web Sitesine Ziyaretçi Ve Hit Çekme Yöntemleri

Web sitesine ziyaretçi çekme, web sitesine hit çekme, web sitesine trafik çekme, web sitesine nasıl müşteri çekilir, web sitesine nasıl hit çekilir bu konu hakkında bilgi vereceğim. Web siteleri için hit çok önemlidir, daha çok ziyaretçi daha çok okunma, daha çok reklam geliri daha çok satış demektir.

Kurduğunuz web sitelerine ziyaretçi çekmek için bazı çalışmalar yapabilir ve başarınızı arttırabilirsiniz. Öncelikle sitenize kullanıcıların ne şekilde ulaştığından bahsedeyim, insanlar arama motorlarına bir şeyler yazarlar ve çıkan linklere tıklarlar ayrıca ekranda gördükleri reklamlara tıklarlar. Kısacası biz bu işe ticari olarak baktığımız için piyasada bulunan bazı ziyaretçi arttırma teknikleri bizi fazla ilgilendirmiyor.

Başlıyoruz.

Web Sitesine Ziyaretçi Çekme

Web sitesine ziyaretçi çekme için SEO Çalışmaları ( Search Engine Optimization) yapılmalıdır. Kurduğunuz web sitesinin ana ziyaretçi kaynağı google ve yandex gibi arama motorlarıdır. Öyleyse ne yapmalıyız biri bizim sattığımız ürünü veya ürettiğimiz içeriği google’da aratıyorsa biz en üstte çıkmalıyız. Bu yükselme çalışmaları başarımızı dolayısıyla gelirimizi arttıracaktır.

Arama motorlarında üst sıralarda çıkmak için arama motoru optimizasyonu çalışmaları anlamına gelen İngilizce kısaltması SEO diye anılan çalışmalar yapmalıyız. SEO site içi ve site dışı çalışmalar olarak ikiye ayrılır.

Site içi SEO nedir; Web sitesinin kaynak kodlarının ve ziyaretçinin gördüğü tasarımının, arama motorlarının üst sıralarda listelemeye layık gördüğü kriterlere uygun hale getirilmesi çalışmalarına site içi seo denir.

Site dışı SEO nedir; Bir web sitesine daha otoriter web sitelerinden veya sosyal medya hesaplarından link verilmesi veya bahsedilmesi gibi referans oluşturarak yapılan çalışmalara site dışı seo denir. Örneğin başka sitelerde yayınlanan tanıtım yazıları ve backlinkler site dışı seoya bir örnektir.

SEO’dan biraz daha bahsedelim.

İnternette SEO yazdığınızda milyonlarca sayfa ve bilgi bulabilirsiniz. Ben size zaman kaybettirmeden yükselmenin sırlarını vererek, zaman kazandırayım.

SEO Nasıl Yapılır ?

SEO çalışmaları doğrudan veya dolaylı olarak başka sitelerdeki ve sosyal medya hesaplarındaki ziyaretçiyi çekerek yapılır. Doğrudan yapılan çalışmalar genellikle anahtar kelimeniz üzerinden sitenize link verilmiş tanıtım yazıları, backlinkler ve link verilmiş sosyal medya paylaşımlarıdır. Dolaylı seo çalışmaları ise sosyal medya sitelerinde sitenizden veya markanızdan üstü kapalı veya biraz ipucu vererek bahsettirerek ziyaretçinin arama motorlarında sizi aramasını teşvik edip size ulaşmasını sağlayacak çalışmalardır.

Web Sitesine Trafik Çekme

Şimdi sizlere tecrübelerime dayanarak oluşturduğum şu listeyi sunuyorum; web sitesine ziyaretçi çekme çalışmalarında şunlara dikkat edin.

  • Forumlarda satılan hazır ve ucuz paketler çoğu zaman sitenize zarar verir. Doğru seo paketini bulmak samanlıkta iğne aramaktan daha zordur. Bunu bilmeyen web sitesi sahibi zibilyon kadar paket olduğunu görüp sıra ile bütçesine uygun olanları marketten çerez sipariş verir gibi satın alır.
  • SEO çalışmaları zamana yayılmalıdır, site dışı seo çalışmalarında yaptığınız planları uygularken çok sabırlı olun bazen 1 haftalık link alma sürecini 3 aya yaymak hem zarar gelmesine engel olur hem de tahmininizden daha fazla fayda sağlar.
  • Tanıtım yazısı alırken yazının özgün olması konusunda çok hassas olun, bazı seo danışmanları aynı yazıyı onlarca sitede yayınlar. Bu hem yayın yapan siteye hem de sizin sitenize zarar verebilir. Tanıtım yazıları özgün, gerçekten ziyaretçiye kendini okutan ve reklama boğulmamış şekilde yazılmalı.
  • Backlink alırken nereden aldığınızı bilmelisiniz çoğu seo paketi satıcısı sadece pakette kaç link olduğunu söyler siteleri ise satın alma işleminden sonra rapor sunduğunda gösterir. Oysa bu raporlardan birini açtığınızda görürsünüz ki sayfada binlerce link çıkışı var. Kimisi yetişkinlere yönelik sitelere link çıkışı yapmış yüzlerce sayfada sizin linkinizin ne işi var ? Bu arama motorlarının kandırılabileceği bir durum değil.
  • Backlinkin doğal olması veya öyle görünmesi gerekir. Bir blogcu evini taşırken anlaştığı nakliye firmasından bahsettiği bir blog yazısında memnun kaldım sitesi de şudur “nakliye firması” anahtar kelimesi ile o firmanın sitesine link verirse bu doğal yani organik bir backlink olur.
  • Sürekli aynı sayfaya backlink almayın. Özellikle yeni ve genç yaştaki domainlere link alırken sürekli anasayfanıza link verilmesi arama motorlarının gözünde spam gibi görünür.
  • Backlink alma planlarınızı zamana yaydığınız gibi sayfalarınıza otoriter bir sitenin çoğu içeriğinin başka sitelerden link alması doğaldır. Siz de öyleymiş gibi davranın, hep aynı sayfaya link almayın.
  • Rakiplerinizin backlinklerini araştırın kim nereden backlink almış öğrenin ve siz de almaya çalışın. Rakip backlink analizi masraflı, zaman alan ve iyice çalışılması gereken hassas bir konudur.
  • Site içi seo analiz sitelerine girin ve bu analizlerden 100/100 puan almaya çalışın.
  • Sosyal medyada takipçisi çok olan kullanıcılar ile iletişime geçin içeriklerinizi ve linklerinizi paylaşmalarını rica edin veya ücretli iş birliği çalışmaları yürütün.

Çalışmalarınızı zamana böldüğünüzde yükseldiğinizi göreceksiniz. Ahrefs gibi backlink inceleme sitelerine girin, örneğin “x ürünü” isimli anahtar kelime için kaç tane backlinkiniz var görün sonra google’da sizden üstte çıkan siteyi girin ve onun backlinklerini inceleyin onun alıp sizin almadığınız bir backlink varsa elde etmeye çalışın.

Dikkat ettiyseniz bir üstteki paragrafta Ahrefs'den bahsettim. Hiç bilmeyen ziyaretçi büyük ihtimalle arama motoruna ahrefs yazıp siteye gidecektir. Bu dolaylı bir site dışı seo çalışması gibi oldu ama aslında benim ahrefs ile hiç bir şekilde iş birliğim yok. Site gerçekten kaliteli bir hizmet verdiği için teknobilim gibi ünlü bir teknoloji blogundan dolaylı bir referans almış oldu.

Backlink, geri link demektir. Bir A sitesinin B sitesine verdiği bağlantıya denir. Örneğin google botları A’da gezerken size verilen linke tıklar ve sizinkini de ziyaret eder hatta indeksleyebilir. Bu yüzden backlinkler çok önemlidir.

Google’ın hizmetlerini kullanın, Google Analytics ve Search Console Araçlarını kullanmak sitenizin yararına olacaktır hem de istatistiklerinizi incelemiş olursunuz. Google Analytics anlık online kullanıcı sayısını da gösterebiliyor. Ayrıca Yandex’in de böyle hizmetleri var.

Forumlarda ürünlerinizden veya içeriklerinizden bahsedin ve kendi blogunuza link verin.

Youtube’da ürün hakkında bir video yükleyin başlığınına “X ürünü review”  gibi dikkat çekici bir şey yazın ve açıklama kısmında sitenizin url adresini ekleyin.

Yazımı buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim, web sitesine ziyaretçi çekme konusu üzerinde durum, sormak istediklerinizi yorumlardan yazarak sorun lütfen cevaplandırmaya çalışırım. Kolay gelsin.


1 Yorum

  • Sinan Uzun Sinan Uzun dedi ki:

    Öneriler için teşekkür ederim. Backlink konusunun bu kadar önemli olduğunu bilmiyordum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir